zaterdag 11 januari 2014

:)


reflectie

Reflectie
Deze periode ging het wel goed met mijn toetsen voor Nederlands.
Maar met huiswerk maken had ik wel moeite ,dus mijn werkhouding was niet zo goed.Dat wil ik de volgende periode wel gaan verbeteren.
Mijn gedrag was volgens mij over het algemeen wel goed .
ik vond de lessen Nederlands , in de meeste gevallen wel leuk.


Strip :)

Eindelijk gelukt! strip staat er nu ook op (van boek Tamar )

Link mindmap

http://popplet.com/app/#/1556242

Recensie en Strip boek Tamar sterren opdracht

Dit is een Recensie over het  boek Tamar door Savannah een leerling van het CML.                                                                                                                         Tamar  is geschreven door de Engelse auteur Mal Peet.
Ik wou dat ik de doos niet had opengemaakt. Want ik wist meteen dat opa niet gek was geweest toen hij dit erin had gestopt. Ik wist dat die spullen op een of andere manier bij elkaar hoorden en dat ik moest uitzoeken hoe. Ik weet dat het vreemd klinkt, maar het was alsof hij zelf in de doos zat.                                                              
Het verhaal speelt zich  in de tweede wereld oorlog af,en deels ook in deze tijd ,het is dus ook nog een leerzaam boek, het is weliswaar een roman ,maar het is ook gebaseerd op oorlog feiten  ,het geeft en goed beeld van hoe het er in de oorlog aan toe ging.
Het boek gaat over Dart en Tamar  ,twee Nederlandse spionnen die werken  voor de Engelse geheime dienst ,worden naar Nederland gestuurd (ze verbleven in Engeland) om daar in Apeldoorn een verzetsgroep te leiden. wanneer ze daar eenmaal zijn kom je er achter dat Tamar daar al eerder is geweest…..daar woont  namelijk zijn geliefde  Marijke, Dart weet niks van deze relatie en begint gevoelens voor Marijke te koesteren…
Tegelijkertijd speelt  zich jaren verder in het boek ,zich nog een ander verhaal af, over een 15 jarige Engels meisje Tamar Hyde ,wiens opa kort gelede op een aparte manier dood is gegaan. Haar opa laat Tamar een paar mysterieuze spullen na. Tamar moet zelf gaan uitzoeken wat deze spullen te betekenen hebben. Samen met haar ‘’soort van’’ Hollandse neef  gaat ze opzoek naar de oplossing van het mysterie die haar opa haar na gelaten heeft. de oplossing van het raadsel geeft een verassende uitkomst.
Ik vond het echt een pakkend verhaal,het was spannend, heel romantisch ,verdrietig en tegelijkertijd ook een mooi boek, met een verrassend einde. Je word helemaal in het verhaal mee gezogen,alsof je er zelf in zit! Daarom ga je ook helemaal mee voelen met de personages…en voel je ook hun angst en hun verdriet.
Ik vind dat Mal Peet er goed voor heeft gezorgd dat je ,je goed kan inleven in situaties en de in verschillende personages. Je Kan ook zien dat Mal Peet zich echt heeft verdiept in de tweede wereld oorlog,want het boek heeft zoveel details,waardoor hij een  soort wereld voor je creëert,waardoor het prettig en makkelijk is om te lezen.
Wat het boek ook spannend maakte is dat op het moment dat er een hoogte punt komt in het ene verhaal in het boek,springt het naar het andere verhaal ,bijvoorbeeld wanneer het verhaal van Tamar en Dart spannend word ,springt het boek weer het verhaal van de vijftien jarig Tamar ….en langzaam merk je dat de twee,verschillende verhalen naar elkaar toe beginnen te lopen…tot het perfect in elkaar past ik vind dat Mal Peet dat echt op een meesterlijk manier gedaan heeft.                                                                                                                                 

Ik vind de voorkant van het boek een beetje saai..als je de achterkant dan leest begrijp je wel waarom maar ,het had beter gekund,nu zou je het boek zomaar voorbij kunnen lopen terwijl het juist zo’n goed boek is,dat vind ik wel jammer.                                                                         Misschien omdat het een dik boek is ,heb je niet veel zin om het te lezen,maar ik verzeker ;het is echt de moeite waard,en je leest er ook zo door heen, je hebt het echt snel uit. Ik raad echt iedereen  aan om het boek te lezen. Het is voor jong en oud (van af 14 jaar) dus laat je er niet van weerhouden om het te lezen.

Woordenschat periode 2 verwerkingsopdracht

medische
Eigenschappen
school
mutualiteit
raspaardje
graderen
preparaat
inclinatie
momoriseren
sanatorium
melancholiek
autonoom
entstof
sympathiek
educatie
coma
ingenieus
schoolequipage

Mutualiteit=ziekenfonds
raspaardje=iemand die ergens in uitblinkt
graderen=concentreren
preparaat=geneesmiddel
inclinatie=liefde,lust     
memoriseren=leren
sanatorium=ziekenhuis
melancholiek=depressief
autonoom=zelfstandig
entstof=vaccin    
sympathie=aardig,beminnelijk      
educatie= onderwijs
coma=bewusteloosheid             
ingenieus=vindingrijk  

 schoolequipage=schooluitrusting

Lees vragen bij tekst ; Jongeren blijven A.B.N belangrijk vinden

vragen met antwoorden
1 wat is het onderwerp van de tekst? A.B.N gebruik bij jongeren
2 tot waar duurt de inleiding? tot alinea 1
3 wie is de schrijver? Jan t sas
4 wat is de schrijfdoel van de auteur? informeren
5 wat voor functie heeft alinea 1? kies uit ; aanleiding,constatering.oplossing en conclusie. Aanleiding
6 wat staat er in het middenstuk/ kies uit A argumenten bij het standpunt, B een antwoord op de vraag uit  de inleiding, C oplossing voor het probleem uit de inleiding? B
7 wat betekent A.N en A.B.N? A.N=algemeen Nederlands ,AB.N= algemeen beschaaft nederlands
8 in welke alinea staat de conclusie? de laatste alinea 
9 vinden jongeren ABN nog steeds belangrijk? alleen waar het nodig is,voor de rest moeten ze elkaar begrijpen
10 wat vinden jongeren de Nederlandse taal? oubollig  


vrijdag 10 januari 2014

Mijn inleiding van het artikel uit ons tijdschrift; Waarom is spelling zo belangrijk? ( opdracht 3A van hoofdstuk 2 uit de reader)

Waarom is spelling zo belangrijk? Waarom zouden we die vervelende spellingsregels niet gewoon laten voor wat het is, en iedereen zijn eigen invulling eraan laten geven? Naar hun eigen opvattingen en ideeën ….Ik bedoel dat is toch gewoon veel beter? Zijn we meteen al die ellende kwijt…


Of toch niet? Laten ik een paar voorbeeld geven. Danielle droomt al jaren van haar droom baan, als menger van een bepaald  bedrijf. Haar doom kan uitkomen, het bedrijf heeft een advertentie geplaatst dat ze een nieuwe menger nodig hebben! Zij is de aangewezen persoon hier voor! Ze schrijft meteen een sollicitatie brief naar het bedrijf. Danielle weet zeker dat ze de job krijgt! Als klopt, de brief is keurig opgesteld, haar CV netjes in orde….wat kan er nog mis gaan? Alleen wat Danielle niet weet is dat ,wanneer de werkgever van het bedrijf, haar brief krijgt hij een paar fikse    spellingfouten ontdekt! ze besluiten haar daarom niet aan te nemen omdat hij  niet weet of hij haar daarom wel serieus kan nemen.
Erg hé ?! voor Danielle? En dat allemaal voor een paar spellingfouten!

mijn leesautobiografie

Hi, ik ben Savannah,  ik hou van boeken die en/of spannend ,romantische, avontuur en actie hebben. Ik vind boeken nog leuker als het boek over iemand gaat die van mijn leeftijd is, want dan kan ik me beter inleven.
Ik heb geen lievelingsschrijver omdat ik zo vaak boeken lees van verschillende schrijvers terwijl ik ze allemaal leuk vind.maar ik vind 2 schrijvers wel op een mooi/leuke manier schrijven  wiens boeken ik recent nog heb gelezen namelijk Veronica Roth en Mal Peet .
Ik lees het liefst wanneer ik thuis op de bank ben in een rustige omgeving.
Ik heb geen favoriete tijdschrift omdat ik over het algemeen niet echt vaak tijdschriften lees.
Als ik een boek zal schrijven dan zou het boek gaan over een meisje van mijn leeftijd die dan allemaal avonturen beleeft ,door dat ze er achter komt dat haar leven niet zo normaal is als ze dacht...
Als ik zelf een personage uit een verhaal zou zijn ,dan zou ik het type personage zijn die actie onderneemt en op wiens pad allemaal rare dingen komen. Als ik een personage uit Tamar zou zijn van Mal Peet dan zou ik Tamar willen zijn, als ik een personage was uit de boeken van Veronica Roth  (de inwijding ,Alligaint ,insurgent) dan zou ik Beatrix Prior zijn.

Periode1 Taalportret en woordenschat

Taalpotret
Hai, mijn naam is Savannah Benfield
Ik ben geboren in de hoofdstad van Nederland (dat is Amsterdam) ,om heel precies te zijn ben ik daar, in het ziekenhuis AMC geboren op 26 maart 1998.
Mijn moeder is in Nederland geboren mijn vader in Suriname, hoewel mijn vader Surinaams is, spreek ik het niet. Ik kan het wel een beetje verstaan.
Mijn moeder is niet helemaal Nederlands ,want haar moeder is een Jamaicaan
In Jamaica spreken ze Patwa en Engels. Ik kan alleen (Engels dat trouwens ook niet zo goed hoor) geen Patwa.
Ik spreek dus eigenlijk alleen Nederlands want dat is de taal die we thuis spreken.
Ik denk daarom ook gewoon in het Nederlands.
Droom in het Nederlands/Engels (het verschild)
Ik luister wel het liefste naar Engelstalig muziek ,BV van Bruno Mars, Beyonce, Rihannah, Alicia Keys ,Ariana Grande…..ik heb niet echt een favoriete artiest.  Nederlandse liedjes vind ik over het algemeen maar niks.
Mijn vrienden praten gewoon Nederlands met me al hebben ze een andere afkomst dan ik.
Als ik een taal graag zou willen leren zou het Spaans zijn ,omdat ik het een mooie taal vind.

Tot slot wil ik nog zeggen dat ik taal vooral gebruik om te communiceren, leren en begrijpen. En ik vind dat een goede manier is om taal te gebruiken.

Woordenschat periode 1
Erudiet: geleerdheid, gepaard met smaak en kritische zin. >Als hij zo door gaat met studeren word hij een echte erudiet
IJskrabberschouder=een pijnlijke schouder van iemand die de hele tijd ijs heeft zitten krabben> Hij heeft last van een IJskrabberschouder
cineast = filmmaker>vroeger droomde ik er altijd van om een cineast te worden
clementie = genade >Die soldaat kent geen clementie bij zijn werk
collisie = botsing>Het liep uit tot een grote collisie.
congruent = overeenstemmend >ze moesten met een congruent voorstel komen.
netelig = lastig >ze waren in een netelige situatie beland.
nivellering = (het) gelijkmaken, verkleinen van verschillen >om dingen op elkaar te laten lijken moet je goed zijn in nivellering.
ontluisterend = beschamend> hij gaf me een heel ontluisterend gevoel.
artificieus = sluw, listig >hij is een erg artificieus persoon.
bassesse = laagheid, gemeenheid >Rama!doe niet zo bassesse
bisbilles = gekibbel over een kleinigheid >Melissa en Siema zijn altijd aan het bisbillen.
convocatie = uitnodiging >we hebben een convocatie gehad voor de bruiloft van mijn moeders neef
concubinaat = het samenleven van een man en een vrouw zonder huwelijk >Glen en Rachel zijn een concubinaat stel.
cytologie = leer der levende cellen?> Op de middelbare school krijg je de leer van de cytologie
deballoteren = afwijzen bij stemming >sommigen kandidaten worden gedeballoteerd.
divageren = afdwalen> hou je hoofd er bij! Je divageert weer eens van het onderwerp
domesticatie = het temmen van wilde dieren tot huisdieren
eloquent = goedgebekt, welbespraakt>Jouw dochter is erg eloquent.
eidetiek = het inbeelden>eidetiek je er eens ,dat je op een tropisch eiland zit.
ferociteit = wildheid, woestheid
fytofaag = plantenetend
gremium = officiële groep mensen met een bepaalde taak
humoraal = de lichaamsvochten betreffend
idiosyncratisch = met een eigen, afwijkend karakter
afasie = het onvermogen te spreken
affectatie = een schijnbare gemoedsgesteldheid die niet met de werkelijkheid in overeenstemming is
allotria = dwaasheden
alluderen= spotten, stekelige toespelingen maken
anamnese = verslag van een patiënt over de voorgeschiedenis van zijn ziekte
apocrief = twijfelachtig
omineus = een (slecht) voorteken
bevattend, onheilspellend
peigeren = doodgaan
pernicieus = verderfelijk, kwaadaardig
prolegomena = inleidende opmerkingen
protrombine = bloedstollingsfactor
revoltant = weerzinwekkend, zeer stuitend
sforzando = sterker, aanzwellend
soterisch = zaligmakend, verlossend
somnambulisme = slaapwandelen
vigilant = waakzaam, wakker
voraciteit = vraatzucht
vivaciteit = levendigheid, opgewektheid
xantippe = feeks, helleveeg
xylografie = houtsnijkunst
zoöplastiek=de kunst van het opzetten van dieren >Jouw tante is heel goed in zoöplastiek.
zotisch = het leven betreffend
lasciviteit = wulpsheid
lucullisch = overdadig, weelderig (bijv. van een maaltijd)
matineus = gewend vroeg op te staan
myopie = bijziendheid
ney = muziekinstrument, een voorloper van de fluit
kwinkslag = grapje
symptoom = kenmerk
acquisitie = klantenwerving
bottleneck = knelpunt
dynastie = vorstenhuis
dividend = winstaandeel
oppositie = tegenpartij
kapoen     gecastreerde haan
loeder      gemeen persoon, naarling (meestal vrouwelijk)
oelewapper=waardeloos persoon, sufferd
veinzaard=huichelaar
lijzebet     =zeurkous
schoelje=schoft
schallebijter=loopkever » vlugge roofkever
fleemkous=vleier
filantroop=weldoener

fantoom=spook, angstaanjagend beeld





Hi, in dit portfolio laat ik zien wat ik de afgelopen periode voor Nederlands gedaan heb.

We hebben de afgelopen periode voor Nederlands, verschillende dingen moeten doen;
zo als onze woordenschat uitbreiden, door  elke week 10 nieuwe/moeilijke woorden in een schriftje opschrijven. Een nieuws artikel lezen en dan vragen er over beantwoorden, om ons tekstbegrip te bevorderen.Een tijdschrift maken of Taal/Nederlands,een mindmap maken boeken lezen van onze boeken lijst en er een boek opdracht overmaken ,en natuurlijk veel oefenen met spelling en grammatica.

Ik had wel moeite met de spelling opdrachten ,maar tekstbegrip en boekopdrachten vond ik juist makkelijk:)

In mijn Portfolio vind je mijn taalportret, leesautobiografie,mindmap ,inleiding van mijn artikel over spelling,leestoetsvragen en antwoorden , recensie en strip van een boek die ik moest lezen. 
mijn woordenschat lijst en verwerking ervan.